Schatten van de Baltische staten

Privéreizen

Schatten van de Baltische staten7 dagen / 6 nachten - Privé afreis - Ontbijt

Estland, Letland, Litouwen
Hoewel Estland, Letland en Litouwen vanwege hun ligging aan de Oostzee vaak als een geheel worden beschouwd, zijn het verschillende landen vanuit het oogpunt van taal, religie, cultuur en geschiedenis.  Het ontdekken waard!

Programma

1. BRUSSEL - VILNIUS

Vlucht naar Vilnius en transfer naar het hotel.
Installatie in het 4* hotel. Vrije diner. Overnachting in het hotel.
De barokke hoofdstad van Noord-Europa, Vilnius, aan de samenvloeiing van de rivieren Neris en Vilnia, omgeven door heuvels en uitgestrekte beboste gebieden, lijkt het beeld te zijn van de droomwieg voor de ontwikkeling van een culturele identiteit. De verschillende gemeenschappen die zich daar hebben gevestigd, hebben door hun vermenging zelf bijgedragen aan de vruchtbaarheid van deze smeltkroes van de Litouwse cultuur. Moderne gebouwen hebben zich verspreid naar nieuwe wijken zonder het silhouet van de oude stad te beschadigen met zijn lichte gevels, waar de spitsen van talrijke klokkentorens van tijd tot tijd door de mist steken waarin het vaak gehuld is.


2. VILNIUS

Ontbijt in het hotel. Vertrek voor een stadswandeling door Vilnius, rijk aan gotische en barokke architecturale juweeltjes. De originaliteit van Vilnius is de oude binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het ideale vertrekpunt voor de wandeling is het Kathedraalplein, vanwaar de hoofdassen van de stad vertrekken; dit is steeds het hart van de stad geweest. Het plein strekt zich uit naar het noorden tot aan de voet van de kasteelheuvel, waar vroeger een fort stond en waarvan nu enkel ruïnes overblijven. De locatie is momenteel het onderwerp van belangrijke archeologische opgravingen.
De kathedraal, symbool van de kerstening van Litouwen, werd in 1387 door Ladislas Jagiello gebouwd op de plaats van het heidense hoofdaltaar in de stad.
De Universiteit van Vilnius (interieurbezoek) werd in 1578 gebouwd op initiatief van de jezuïeten die er hun college van wilden maken; Stéphane Batory heeft het etablissement twee eeuwen lang de titel van Koninklijke Universiteit verleend.
U zult de originele gevel van de Sint-Annakerk bewonderen, bekroond door drie lichte opengewerkte torens en voorafgegaan door een veranda. Gebouwd in 1501 uit 33 soorten rode baksteen, is het klein van formaat, maar met zulke correcte proporties dat het ongetwijfeld één van de gotische meesterwerken van Midden-Europa is. Bezoek aan de Uzupis Republiek, het ’Montmartre van Vilnius’, een ‘bohemien’ dorp in Vilnius, dat zich in 1997 als ‘Onafhankelijke Republiek’ heeft uitgeroepen en waar alle kunstenaars van Vilnius zich hebben gevestigd.  Ook is hier de meest ‘romantische’ oude begraafplaats van Vilnius, begraafplaats Bernardine, opgericht door monniken in 1810.
Vrije Middag.

Optionele bezoek:

Vertrek naar Trakai, de voormalige hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen, 27 km ten westen van Vilnius. Bezoek het beroemdste Trakai kasteel van het land dat op een schiereiland in het midden van het meer van Galve staat. In de 15e eeuw voegde groothertog Vytautas vier verdiepingen met rode bakstenen vestingwerken toe aan de oorspronkelijke constructie. Tegenwoordig is het een museum gewijd aan de geschiedenis van Litouwen. Het kasteel herbergt prehistorische voorwerpen, documenten die betrekking hebben op de geschiedenis van het Groothertogdom Litouwen in de tijd dat het zich uitstrekte van de Oostzee tot de Zwarte Zee, maar ook meubels, keramiek en glasvoorwerpen die werden gevonden in de grote woningen van weleer.
Terug naar Vilnius.

 Vrije diner. Overnachting in het hotel.


3. VILNIUS - DE "HILL OF CROSSES" - RUNDALE - RIGA

Ontbijt in het hotel. Vertrek naar Riga via de Kruisheuvel, een bedevaartsoord in de buurt van de stad Šiauliai, in het noorden van Litouwen. De eerste kruisen werden in de 14e eeuw op de versterkte heuvel geplaatst. Niemand kent de oorsprong van deze traditie, maar pelgrims komen van over de hele wereld om kruisen toe te voegen.
Verder naar landgoed Rundale. Deze regio wordt doorkruist door een groot aantal rivieren die samenkomen in de Lielupe (de grote rivier), dit is het resultaat van het laten smelten van de Scandinavische gletsjer.  De Lielupe, die breed en langzaam naar de baai van Riga stroomt, is altijd bevaarbaar geweest. Pleziervaartuigen splijten het water. Aan de oever van deze rivier staat Rundale Palace, een van Rastrelli’s meesterwerken, gebouwd in 1265, in Italiaanse stijl, op de plaats van het kasteel.
Rondleiding door Rundale Palace. Rundale Palace heeft 138 kamers. Het is toegankelijk via een grote steeg welke geflankeerd wordt door halfronde stallen. De site mobiliseerde tussen 1736 en 1768 tot 1.500 arbeiders en ambachtslieden. Het werk werd onderbroken in 1738, toen de nieuwe eigenaar, de hertog van Koerland, Ernst Johanne Biron, favoriet van de Russische keizerin Anna Joanovna, de architect voorstelde om het Jelgava-kasteel te transformeren in Rastrelli-paleis. Na de Eerste Wereldoorlog raakte Rundale Palace in verval. De restauratie begon in 1972. Trappen, galerijen, overlopen, slaapkamers en lounges zijn verfijnd en rijkelijk versierd. De schilderijen zijn van Italiaanse kunstenaars Francesco Martini en Carlo Zucchi. Op de begane grond is een collectie antiek meubilair te zien. De mooiste kamers zijn boven, met Vlaamse en Spaanse schilderijen uit de 17e en 18e eeuw.
Aankomst in Riga in de vroege avond. Vrije diner. Overnachting in het hotel.


4. RIGA

Ontbijt in het hotel. Vertrek te voet voor een rondleiding door het historische centrum van Riga, dat ongetwijfeld één van de mooiste steden van Noord-Europa is, maar ook één van de oudste. In de ‘Parel van de Oostzee’, bevinden zich de belangrijkste toeristische, religieuze, architecturale en culturele attracties van het land.
Riga, gesticht in 1201, was eerst een basis voor de Knights Glaive Bearers, voordat het zich in 1282 bij de Hanze aansloot. Het zal dan rijkdom ervaren en zijn hoogtepunt bereiken in de 16e eeuw. Ter gelegenheid van de 800e verjaardag werd in 2001 de St. Mary Kathedraal prachtig gerestaureerd en werd de bol, het pijporgel, de St. Peter's Church en zijn torenspits herwonnen. De oudste huizen en schuren zijn nu open voor bezoekers.
Stop bij de centrale overdekte markt ‘Centraltirgus’.
Ontdekking van de voetgangersgebieden van de oude stad, bezichtiging van de St. Marie-kathedraal, beter bekend als de Koepelkerk. Ontdekking van het oude kasteel van de Orde van Livonia en de Sint-Janskerk, de Sint-Pieterskerk, de Grote Gilde en de Kleine Gilde, het kasteel, de steegjes en de Hanzedepots.
Korte rondleiding door de Art Nouveau-wijk. Riga is ongetwijfeld de hoofdstad van de art nouveau. Nergens ter wereld vinden we zo'n hoge concentratie aan gebouwen die tot deze architectonische trend behoren. Stel je voor: 40% van de gebouwen in het centrum zijn in Art Nouveau-stijl! Vanwege deze bijzonderheid staat ook een hele wijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een echte ‘symfonie van stenen’. Alberta Street, de meest sierlijke van alle slagaders, verzamelt schatten, waarvan de meeste zijn ontworpen door de beroemde architect Eisenstein.
Na de middag bezoek aan Jūrmala. De badplaats ligt op slechts 25 km van Riga. Het is een zomerse badplaats die wordt gevormd door verschillende vissersdorpjes en staat bekend om zijn charmante houten villa's gebouwd in de jaren 1890, de serene Lielupe-rivier, frisse lucht en kilometerslange witte zandstranden. Vrije diner. Overnachting in het hotel.


5. RIGA - SIGULDA - TOURAIDA - TALLINN

Ontbijt in het hotel. Vertrek naar Estland. Bezoek aan het Gauja Nationaal Park. Dit park, het belangrijkste van Letland, 900m² groot waarvan 100 km langs de rivier de Gauja, ligt in een pittoreske vallei in een bosrijke omgeving met hoge kliffen en middeleeuwse kastelen. De overblijfselen van Sigulda, een indrukwekkend fort, gebouwd door de Germanen op de top van een bergketen, stellen ons in staat ons voor te stellen wat de macht van de Orde had kunnen zijn.  Ook de Heuvel van Schilders, de Lutherse kerk en de grot van Gutmanis met zijn bron van geneeskrachtig water zijn en bezoek waard. Bezoek aan het kasteel van Touraida, opgetrokken in rode baksteen, momenteel een museum. De toren main of bergfried is één van de oudste delen van het kasteel, het heeft 5 verdiepingen en is 38 meter hoog. Vanaf de top van deze toren is er een prachtig uitzicht over de omgeving en het landgoed Turaida.
Vertrek naar Tallinn. Stop onderweg in Parnu. Bezoek aan Parnu, een oud kuuroord met barokke huizen, de kerk van St. Catherine en de Rode Toren.
Aankomst in Tallinn in de avond.
Tallinn, de hoofdstad van Estland, dankt zijn huidige naam aan de verovering in 1219 door Valdemar II, de koning van Denemarken, van een oud fort welk gelegen is in één van de baaien van de Finse Golf, 80 kilometer ten zuiden van wat nu Helsinki is.
Hierbij werd de gereformeerde religie in 1524 goed gekeurd en plaatst Tallinn zich in 1561 onder de bescherming van Zweden, dat de stad markeert met zijn militaire stempel. Vanaf nu zal Tallin bij Rusland horen, met uitzondering van een periode van onafhankelijkheid (1918-1940) ten gunste van het interbellum. Vrije diner. Overnachting in het hotel.


6. TALLINN

Ontbijt in het hotel.
Vrije ochtend.

Optionele bezoek:

Bezoek aan kasteel Kadriorg. Kadriorg betekent ‘Vallei van Catherine’, genoemd naar de vrouw van Peter I voor wie het park is ontworpen. Het bestaat uit een ‘koninklijke’ tuin, vlakbij een grote vijver, velden afgewisseld met plantages van oude eiken, kastanjes, lindebomen, berken.
Bezoek aan de tuin en het barokke paleis, waarin het Foreign Art Museum is gevestigd. Er zijn interessante collecties Vlaamse, Italiaanse en Duitse schilderijen, evenals een collectie aardewerk en porselein in een inlegwerkkast.
Ontdekking van het Meadow of the Popular Song Festival, Lauluvaljack, waarvan het amfitheater plaats biedt aan 32.000 zangers en de tribunes voor 150.000 toeschouwers. Verder naar de overblijfselen van het 15e-eeuwse St. Brigitte-klooster (bezoek van buitenaf) en de jachthaven van Pirita.

'S Middags wandeling door Tallinn: de middeleeuwse oude stad, grotendeels omringd door wallen, werd volledig gerestaureerd in 1997, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kijkt uit over de Golf van Finland. Tallinn is opgebouwd in twee delen; de versterkte heuvel van Toompea, waar de eerste Estse stammen zich vestigden en de benedenstad.  De wandeling begint aan het fort van Toompea, dat in de 13de eeuw werd gebouwd door de Denen, herbouwd en in de 14e eeuw werd vergroot met het plein van het kasteel, de Lutherse koepelkerk, één van de oudste in Estland, gesticht in 1233. Aankomst in de benedenstad, aan de voet van de heuvel, waar ooit de markten werden gehouden.  Het bolwerk van Germaanse ambachtslieden en kooplieden situeerde zich gedurende de middeleeuwen rond het stadhuisplein; slenter door een doolhof van steegjes met prachtige middeleeuwse huizen en kerken om met name het stadhuis te ontdekken, het oudste burgerlijke gotische gebouw van Europa.   Bezoek één van de oudste apotheken van Europa, in bedrijf sinds 1422, ga verder naar Pikk Street en bewonder de prachtige herenhuizen uit de middeleeuwen en de renaissance; de huizen van de Gilde, van St-Olaf, van de Broederschap van de Zwartkoppen, van de Drie zusters. Vrije diner. Overnachting in het hotel.


7. TALLINN - BRUSSEL

Ontbijt in het hotel.
Vrije ochtend. Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.


De volgorde van de bezoeken kan worden gewijzigd of omgekeerd, afhankelijk van de lokale vereisten. Uitzonderlijke sluitingen kunnen leiden tot het annuleren van bepaalde bezoeken.


Prijzen (Alle prijzen staan vermeld in Euro)

Privé afreis 4*

Prijs / Pers. in dubbel

Supplement single kamer

Van 03/01/23 tot 30/04/23

2 850

370

Van 01/05/23 tot 30/09/23

2 895

370

Van 01/10/23 tot 29/12/23

2 850

370

 

Privé afreis 5*

Prijs / Pers. in dubbel

Supplement single kamer

Van 03/01/23 tot 30/04/23

3 295

725

Van 01/05/23 tot 30/09/23

3 370

725

Van 01/10/23 tot 29/12/23

3 295

725

Optionele bezoeken :
Trakai kasteel : € 200 per persoon
Kadriorg Palis : € 185 per persoon

Minimaal 2 personen

Praktische informatie

Inbegrepen in de prijs

- lijnvluchten van Polish Airlines: Brussel - Vilnius / Tallin - Brussel via Warschau (economy class W / U)
- luchthaven-, veiligheids- en brandstoftaksen (€ 140 op 07/09/22)
- het verblijf in de gekozen hotelcategorie of gelijkwaardig (lokale normen) in kamer en ontbijt
- Toegangsgelden voor de volgende locaties: Universiteit van Vilnius, Trakai Castle, Rundale Palace, Riga Dome Cathedral, Turaida Castle,
- de diensten van een lokale Engelssprekende gids voor de bezoeken
- alle transfers ter plaatse met een voertuig met airconditioning

Te voorziene kosten

- lokale tips (gids, chauffeur, etc.)
- niet vermelde drankjes en maaltijden
- midddagmaaen en diners
- alle soorten verzekeringen

Hotels of gelijkwaardig

 

Hotels 4*

Hotels 5*

Vilnius

Amberton Cathedral Square Hotel Vilnius 4*

Pacai 5*

Riga

Wellton Centrum & Spa 4*

Grand Poet by Semarah 5*

Tallinn

L’Hermitage 4*

Telegraaf 5*

Vluchturen

Heen

Terug

LOT Polish Airlines

Brussel – Warschau

10.25 – 12.30

Tallinn – Warschau

14.00 – 14.40

Warschau - Vilnius

14.10 – 16.15

Warschau - Tallinn

16.35 – 18.45

Vluchturen onder voorbehoud

Informatie aanvragenDeel deze reis