Wie heeft er niet gedroomd van Isfahan, de wondermooie of van Persepolis, de mythische stad van Darius… In zijn reisverhalen geeft Marco Polo een beeldrijke beschrijving van dit land: "Perzië is een geheimzinnig land vol met avontuur en mysterie". 

Goed om te weten

Goed om te weten

Wil je Iran ontdekken; check de voorwaarden voor binnenkomst in het land op diplomatie.be

 

Goed om te weten

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Uw internationale reispas moet geldig zijn tot minstens 6 maanden na de terugreis en moet minstens 2 lege pagina’s hebben. Geen stempel van een Israëlisch visum in de reispas, zelfs geen stempel van een grenspost tussen Israël en Egypte of tussen Israël en Jordanië of tussen Egypte of Jordanië.

 Visa ter plaatsen te verkrijgen : 7PLUS moet 5 weken voor afreis, in het bezit zijn van :

Een kleur scan van de bladzijde uit de reispas met alle gegevens (naam, voornaam, geboortedatum…). Het visum is bij aankomst te betalen : € 60 per persoon. U hebt eveneens 2 pasfoto's nodig (identiek, in kleur en recent). De formaliteiten bij aankomst op de luchthaven nemen veel tijd in beslag.

Het verkrijgen van het visum voor uw vertrek : 7PLUS moet 6 weken voor afreis, in het bezit zijn van:
- het geldige paspoort
- één formulier per persoon, volledig ingevuld en getekend (wij zorgen voor het invoegen van uw gegevens op de website van de ambassade)
- een recente pasfoto in kleur (niet geniet)
- een kopie van uw paspoort
- Opgelet: de Iraanse autoriteiten kunnen op elk moment eisen dat u persoonlijk naar de ambassade gaat.


De kosten voor het visum worden via het reisbureau gefactureerd en bedragen € 125 per pers. op basis van minimum 2 personen (visumkosten, koerier, uitnodiging, wij zorgen voor het invoegen van uw reisgegevens op de website van de ambassade…). Het tarief voor het visum is onder voorbehoud van wijzigingen door de ambassade en kan zonder verwittiging aangepast worden.

Voor alle andere nationaliteiten, neem contact met de bevoegde autoriteiten.  Gelieve ons, via uw reiskantoor, hierover te informeren bij het reserveren van uw reis.


Munt
Iranese Rial: 10.000 IRR = +/- € 0,21.
Voor uw persoonlijke uitgaven raden we u aan Euro’s cash te voorzien in kleine coupures. Kredietkaarten worden nauwelijks aanvaard (behalve in sommige tapijtwinkels).


Drinkgeld
Fooien zijn inherent aan alle reizen. Men moet rekenen op +/- € 6,00 drinkgeld per persoon en per dag voor de lokale gidsen, dragers en andere.


Lokale tijd
Wanneer het 12u00 is in België, is het 14u30 in Teheran.


Kledij
Voor de dames: niet doorschijnende kledij, met lange mouwen, een lange rok of lange broek en een sjaal die de haren bedekt. Voor de heren: de mouwen mogen opgerold worden, maar shorts en bermuda's zijn verboden.

Divers
Er is geen alcohol in Iran en invoer ervan is verboden.


Klimaat
De aangenaamste seizoenen om te reizen zijn de herfst en de lente. Van begin december tot eind februari, is het klimaat ruw. Sneeuw is mogelijk in deze periode. Van begin juni tot eind augustus is het heet, maar dragelijk dankzij de luchtvochtigheid en de hoogte, de nachten zijn redelijk koud.


Hotels
De aangeduide sterren in onze programma’s zijn steeds gebaseerd op plaatselijke normen. De maaltijden worden meestal genomen in lokale restaurants of in het hotel. Maaltijden die genomen worden in de andere restaurants of in de ‘à-la-carte’ restaurants, zijn met toeslag, dus betalend. Voor de triple kamers wordt er een opklapbed bijgezet. In de meeste hotels is een check-in voorzien rond 14u en een check-out rond 11u.